Det är vid rökningen det händer magiska saker

Det som gör våra korvar så omtyckta är den särskilda smaken som man bara kan få om man röker korven på ett gammaldags traditionellt sätt. Det är nämligen i rökugnen som det händer magiska saker. Det är där smaken utvecklas och mognar.



Smaken sitter bokstavligt i väggarna i rökugnen. Men för att bli en skicklig rökmästare krävs många, många års erfarenhet och kunskap. Det är inget hantverk som man lär sig i brådrasket, eftersom det bygger på fingertoppskänsla och noggrannhet.

   När korven är stoppad hänger vi in den i våra rökugnar. Därefter lägger vi ut en bädd av spån från al eller bok på golvet och tänder på. Då kommer den eftertraktade röken. Så långt är den enkla delen av rökningen klar. Den svåra delen är att avgöra när korven är färdigrökt.

   Det beror på många saker. Dels på spånets kvalitet, dels på väder och vind. Men bara den som har lång erfarenhet kan exakt avgöra när det är klart. Ungefär som det bara är bryggmästaren i ett bryggeri som kan avgöra när ölet är klart är det bara rökmästaren som kan avgöra när korven nått sin rätta mognad så att samma smaker och nyanser framhävs från gång till gång.

   De flesta rökta korvar som säljs i butik har sorgligt nog aldrig sett skymten av en riktig rökugn. I stället sprutar tillverkaren en rökvätska på korven så att den ska smaka rökt. På så sätt går det fortare och tid är som bekant pengar.

   På Marieholmskorv tycker vi att kvalitet och tradition är något som är värt att vara rädda om. Framför allt som resultatet i slutändan blir så mycket godare. Därför tänker vi fortsätta att röka alla våra korvar på riktigt gammaldags vis.