Korv ska göras med kärlek och riktigt kött

På Marieholmskorv håller vi hårt på traditionerna. 
Korv ska göras på riktiga råvaror och med mycket kärlek. Bara då blir den god, riktigt god.


Vi som jobbar här har tillsammans mer än 100 års erfarenhet av att göra korv. Många av våra korvar görs fortfarande efter gamla originalrecept. Vi använder alltid svensk kött, riktiga kryddor och så röker vi våra 
korvar med al- eller bokspån. Visserligen tar det längre tid, men resultatet blir så mycket godare. I vårt sortiment hittar du allt från smakrika påläggskorvar till en riktig knackwurst med det rätta knäcket och bettet.

Välkommen till oss och en riktig smakupplevelse!

En korv så god att tåget stannade

Historien om Marieholmskorv började för mer än 70 år sedan med charkuteristen Yngve Nilsson, som drev en köttbutik i Marieholm. Särskilt duktig var han på att göra korv som han rökte i egen rök. Ryktet om Yngves goda korvar spred sig snabbt i trakten och ännu längre bort. Den rökta korven var så eftertraktad att tåget mellan Eslöv och Landskrona till och med stannade extra länge på stationen i Marieholm för att folk skulle hinna gå av och handla av läckerheterna.

På den tiden sjöd Marieholm av liv och rörelse. I dag är det lite tystare, lite mer stillsamt i byn.
   Då fanns här mejeri, tingshus, många butiker, ett gästgiveri och flera fabriker. Störst var Marieholms yllefabrik som hade över 300 anställda. När det var dags för lunchrast låg det naturligtvis korv på många mackor. Helst skulle det vara Yngves kallrökta.
   Det kunderna tyckte så mycket om med Yngves korv var den alldeles specifika friska och lätt syrliga smaken, som kom av den speciella kryddblandningen och rökningen med bokspån. Affärerna blomstrade och andra butiker hörde av sig och ville köpa.
   Så i början av 1960-talet bestämde sig Yngve med ålderns rätt för att sälja sitt livsverk. Den nye ägaren Kjell Dahl insåg snabbt att det var korven som var grejen. Allt som tiden gick utvecklades verksamheten och efter några år invigdes en ny korvfabrik 1964, där det gjorts korv efter Yngve Nilssons originalrecept ända sedan dess.
   I dag ägs Marieholmskorv av Lennie Persson, en unga entusiaster som har sina rötter i Marieholm. Han är, om uttrycket tillåts, riktig korvgubbe. Inte bara för att han älska korv i allmänhet, utan framför allt för att han verkligen brinner för att föra en gammal tradition vidare samtidigt som han vill utveckla den med nya sorter och nya smaker. Det senaste tillskottet är en riktig knackwurst.

   Sina första sommarjobb hade Lennie på Marieholmskorv.
   Med åren har Lennie hunnit med att på egen hand skaffa kunskap och erfarenhet genom att arbeta på och driva andra charkuteriföretag, som specialiserat sig på att göra just det – god korv.
   Den småskalighet och den hantverksmässighet som alltid präglat Marieholmskorv är något som Lennie tänker slå vakt om. Förklaringen är lika enkel som självklar. God korv kan liksom all annan god mat bara göras med bra råvaror i grunden som sedan kryddas med en stor portion kärlek.